HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

Stručni skup - Ljekovito bilje

10. svibnja 2019., u SŠ Braća Radić u Kaštel Štafiliću, održan je stručni skup za voditelje i suradnike učeničkih zadruga pod nazivom Ljekovito bilje.

Na skupu je sudjelovalo 40 voditelja iz pet županija koji su na samom početku skupa imali prigodu uživati u vrlo zanimljivom, inspirativnom i edukativnom igrokazu Prijem kod kraljice održanom u začinskom vrtu škole. Sudionici su se, prateći igrokaz, mogli upoznati s načinom uzgoja i upotrebe kadulje kao i s raznim zanimljivostima i legendama o kadulji. Nakon igrokaza, učenici škole su poveli sudionike kroz pet kreativno osmišljenih punktova na kojima su sudionici stekli praktična znanja o vegetativnom razmnožavanju kadulje, a mogli su isprobati kakav okus imaju pohani listići kadulje, kolač sa kaduljom ili se osvježiti čajem ili sokom od kadulje. Također, mogli su saznati kako ljubavne jade riješiti pomoću kadulje, ali i pokazati svoje znanje odgovaranjem na nagradna pitanja.

Nakon vrtnog dijela, skup je nastavljen izvanrednim predavanjima: Etno – botaničko istraživanje u Dalmaciji i samoniklo jestivo bilje (dr. sc. Marija Jug Dujaković), Ljekovito bilje i pripravci (prof. Marijana Bjeliš), Magični neven – biljka koja čini čudo (prof. Anelka Prlić). Sudionici su također uz predavanja i praktično isprobali kako napraviti ulje, tinkturu ili kremu od ljekovitog bilja. Da biljni doživljaj bude potpun, porbinule su se kuharice školskog doma i pripremile za sudionike varivo od boba i kolač od rogača. Svi sudionici su u evaluacijskim listićima skup ocjenili izvrsnim te otišli kući iznimno zadovoljni i bogatiji za nova iskustva i znanja stečena na ovom skupu.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.