HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

NEVEN, OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica

Učenička zaruga Neven dolazi iz OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice.

Učenička zadruga broji četrdesetak članova podijeljenih u tri sekcije:

1) Sekcija ljekoviti pripravci – voditeljica Sanja Grbeš
2) Sekcija modelari - voditeljica Marjana Radonić
3) Ekološka sekcija – voditeljice Ksenija Barišić i Nikolina Lucić. 

Sjedište zadruge nalazi se u Požeškim Sesvetama, a rad zadruge usmjeren je na oživljavanje starih, već pomalo zaboravljenih recepata i ljekovitih pripravaka naših baka, povezujući i primjenjujući ih u nastavi i svakodnevnom životu. S obzirom da zadruga nosi ime Neven, glavni proizvod je nevenova mast koja se proizvodi po tradicionalnoj recepturi na bazi svinjske masti i pčelinjeg voska. Uz nevenovu mast proizvodimo i ulje od nevena koje se pravi od cvjetova nevena i suncokretovog ulja, a od dobivenog ulja se pravi i balzam za usne. Često korištena ljekovita gavezova mast također je jedan od proizvoda koju pripremamo od gavezova korijena i svinjske masti.

U suradnji s OPG-om Pleterničanke Katice Kristić, proizvode se pripravke od lavande: hidrolati, meleme i sapuni. Melem od lavande se proizvodi od eteričnog ulja lavande i maslinovog ulja, a sapun, uz iste sastojke sadrži i natrijev hidroksid koji koristimo nadovezujući se na nastavu kemije. Osim navedenih balzama, proizvode se i balzami za usne rađeni od parafinskog ulja, lanolina, vazelina i eteričnih ulja po izboru.

Od oraha koji se skupljaju u Područnoj školi Požeške Sesvete, proizvodi se i orahovo ulje od jezgre oraha ili od mladih oraha koji se natapaju u uljima, a zatim prešajuo. Od plodova divljeg šipka, mente i matičnjaka zadruga Neven proizvodi čajeve: šipak se bere u šumi, dok se menta i matičnjak sade u školi. Za izradu kutijica za nakit, ukrasnih tacni i ostalih predmeta od šperploče odgovorna je sekcija modelari, a za ukrašavanje ambalaže i uzgoj bilja brine se ekološka sekcija, a u suradnji s udrugom Osmijeh izrađuju se i slike koristeći ping – pong tehniku, poznatiju kao jednostavniji oblik zlatoveza. 


Nastojeći uključiti članove zajednice u rad zadruge, pripremaju se, ali i posjećuju, razne radionice, a zadruga Neven surađuje i s brojnim udrugama i OPG-ovima županije s ciljem razmjene iskustava i znanja s drugima, a nastojeći uključiti članove naše zajednice u rad zadruge, pripremaju se i posjećuju razne radionice u našem gradu.

Med ili sirup od maslačka
500 cvjetova maslačka
3 l vode
4 limuna
4 naranče 
Navedene sastojke izrežemo te s vodom i maslačkom ostavimo stajati preko noći. Nakon toga sadržaj procijedimo kroz gazu te procijeđenu tekućinu stavimo na vatru da proključa. Na samome kraju dodajemo 2 kg šećera i miješajući kuhamo dok se ne zgusne.

 
Sanja Grbeš
Voditeljica UZ Neven, OŠ fra Kaje Adžića
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.