HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

MOBA, OŠ Stjepana Radića, Bibinje

U našoj školi učeničko zadrugarstvo pokrenuto je 1984. godine. Učenička zadruga Moba Osnovne škole Stjepana Radića iz Bibinja, nakon pauze za vrijeme Domovinskog rata od 1991.- 2002. godine obnavlja svoju aktivnost  kroz različite sekcije koje su se izmjenjivale tijekom godina. 

Riječ "moba" je u značenju udruživanja seljaka u svrhu međusobne pomoći oko poljodjelnih poslova, stoga je naš logotip ruka u ruci kao simbol međusobnog pomaganja u radu. I danas njegujemo tu vrijednost kroz timski rad. Kroz Mobu su prolazile generacije učenika koji su se trudili sa svojim voditeljima očuvati kulturnu baštinu ovog kraja izrađujući ukrasne predmete i suvenire s motivima ovog prekrasnog primorskog mjesta.

Njegujemo školski vrt s mediteranskim biljem i maslinik, izrađujemo ukrasne i uporabne predmete, potičemo ekološko osvješćivanje u lokalnoj sredini i šire prodajući platnene torbe oslikane salvetnom tehnikom, izrađujemo suvenire s motivima sv. Roka, zaštitnika ovog mjesta, suvenir klape koje su također svojevrstan zaštitni znak Bibinja, s obzirom da se svake godine održava kulturna manifestacija Raspivano Bibinje na kojoj se sastaju najbolje hrvatske klape.

Obilježavamo sve važnije datume kroz školsku godinu izrađujući prigodne ukrase i slastice (Božić, Uskrs, Valentinovo, Dani jabuka, Dani kruha...). Moba trenutno ima oko 40 zadrugarki i zadrugara koji vrijedno rade uživajući u svakoj radionici i zadružnoj aktivnosti.

Voditeljica učeničke zadruge je Jasna Adžić Sikirić
 
web stranica škole: 
http://www.os-stjepanaradica-bibinje.com
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.