HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

MARAŠKA, OŠ Bartula Kašića Zadar, Zadar

Učenička zadruga Maraška – mjesto buđenja ekološke svjesti, humanosti i  poduzetničkog duha. Svjesni činjenice da je od presudne važnosti što ranije započeti educirati djecu o važnosti ekologije, zaštite okoliša, očuvanja autohtonih i tradicijskih sorti biljaka, razvijati human odnos prema potrebitima, 10. ožujka 2015. u našoj školi osnovali smo učeničku zadrugu Maraška. 
 
 
Svoj rad razvijamo kroz osam radionica: likovna (uč. Emina Mijatović), rad sa prirodnim materijalima (uč. Dušanka Dujić), salvetna tehnika (uč. Elza Nadarević-Baričić), club creativo (uč. Doris Kožul-Car), mladi maslinari (uč. Dušanka Dujić), ljekovito i aromatično bilje (uč.Dušanka Dujić), izrada ukrasnih i uporabnih predmeta (uč. Elza Nadarević-Baričić) te dramska skupina (uč. Meri Popović).

Proizvodimo maslinovo ulje, čaj lista masline, čaj od ružinih latica i ružino ulje, potpure i ulje od lavande, džem i liker od višnje maraške, džem i liker od planike (kao i brojne druge pripravke od aromatičnih biljaka našeg kraja), ukrasne i uporabne predmete od keramike, stakla, tkanine i drugih prirodnih materijala. Svoje proizvode izlažemo i prodajemo tijekom školske godine u školi i na gradskim trgovima i sajmovima. Naši kupci, brojni sugrađani i turisti, oduševljeni su aktivnostima, svestranošću i kreativnošću naših mladih zadrugara.

Često sudjelujemo i u humanitarnim akcijama, gdje uz izvedbu prigodnog programa dramske skupine poklanjamo svoje proizvode, s ciljem da kod učenika razvijamo empatiju i senzibilitet prema siromašnim, bolesnim i nemoćnim osobama. Obilježavamo i Dan jabuka, Dan bolesnika, Dan zdravlja, Dan voda, aktivni smo sudionici i Eko dana u okviru Dana planet Zemlje. Ostvarujemo suradnju s brojnim institucijama, dječijim vrtićima, srednjim školama, organiziramo izložbe u gradskim muzejima i drugim javnim prostorima te sudjelujemo na županijskim i državnim smotrama učeničkih zadruga. Radom u učeničkoj zadruzi, naši učenici njeguju radne navike i sposbnosti, poduzetničke vještine, odgovornost, inovativnost, razvijaju ekološku svijest, zajedništvo, kreativnost, humanost i tako malim koracima, na sebi svojstven način, nastoje promijeniti svijet u kojem žive. Na bolje. ☺

 

Voditeljica UZ Maraška: Dušanka Dujić
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.