HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

LIPA, OŠ Lipik, Lipik

Učenička zadruga Lipa, OŠ Lipa

Učenička zadruga osnovana je 2011. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz tri sekcije:

1. Voćarska (voditelj Stjepan Benković) - uzgoj tradicionalnih sorti jabuka u velikom ograđenom voćnjaku na ekološki način te šljiva, malina, trešanja i stotinjak sadnica aronije. Od voća iz voćnjaka pravimo domaći pekmez, razne đemove, kompote, sokove i jabučni ocat.

2. Kreativna  (voditeljica Anita Dujić) - izrada prigodnih dekorativno upotrebnih predmeta, pakiranje proizvoda, osmišljavanje i ukrašavanje ambalaže.

3. Foto-sekcija ( voditeljica Ivanka Matković) - fotografiranje i izrada fotografija.

Učenička zadruga aktivna je na smotrama i raznim lokalnim sajmovima. Rad zadruge vidljiv je na Danima voćara (Lipik), Božićnom sajmu (Lipik), županijskim smotrama učeničkih zadruga, Uskršnjem sajmu (Lipik), Danu zdrave hrane i rekreacije (Lipik), te Danu škole (Lipik).

Na županijskim smotrama aktivno sudjelujemo i predstavljamo zadnje četiri godine u voćarskoj i kreativnoj sekciji. Voditeljica također vodi vrt na visokim gredicama gdje sadimo razno sezonsko povrće: mrkvu, ciklu, peršin, luk, papriku, rajčicu, patliđan, salatu, špinat i ukrasne tikvice, te aromatično i ljekovito bilje. Od povrća iz vrta radimo veselu zimnicu i ajvar. Ove godine dobitnici smo nagrade Najljepši školski vrt na koju smo jako ponosni, a koja nas ujedno i obvezuje na još bolji i predaniji rad.

Anita Dujić, voditeljica zadruge
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.