HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

CROATIAN ASSOCIATION OF SCHOOL COOPERATIVES

CUCURBITA, OŠ Dragutina Lermana, Brestovac

UČENIČKA ZADRUGA CUCURBITA, OŠ Dragutina Lermana, Brestovac

Učenička zadruga koja je djelovala još od davne 1957. pa sve do Domovinskog rata, obnovljena je 2011. godine i nosi naziv Cucurbita (lat. Cucurbita pepo - bundeva) jer je osnovna aktivnost Zadruge sadnja buče golice u suradnji s OPG-om Grbić. Buča je zasađena na općinskom zemljištu, površine od jednog jutra.

Učeničke zadruge Cucurbita odvija rad kroz sljedeće sekcije:
Školski vrt - djeluje sa sljedećim podsekcijama: Kamenjar, Tradicionalni vrt, Ružičnjak, Aromatični vrt i Vrtno jezerce
Voćarska sekcija kojoj stručne savjete daje g. Mirko Veić, voćar i pčelar iz Mihaljevaca
Povrtlarska sekcija gdje je dogovorena suradnja s OPG-om Grbić koje nas opskrbljuje sjemenkama buče golice za sadnju i od našeg uroda proizvodi bučino ulje za sljedeću sekciju
Izrada eko sapuna od bučinog ulja s dodatkom ljekovitog bilja iz Kreativnue sekcije koja ima važnu ulogu u uređenju škole
Ljekoviti pripavci - masti, balzami, macerati…

Voditeljica zadruge i sekcija Školski vrt i Povrtlarske sekcije i sekcija Ljekoviti pripravci do sada je bila Maja Davidović, prof. biologije, a od ove školske godine 2018/2019. voditeljica je Martina Hein, prof. biologije i kemije. Voćarsku sekciju, sekciju Izrada eko sapuna te Kreativnu sekciju vodi Danijela Stanić, prof. biologije i kemije. Učenička zadruga tijekom cijele školske godine redovito i aktivno sudjeluje s učenicima na različitim sajmovima i susretima zadruga na županijskoj i međužupanijskoj razini. Zadruga je sudjelovanjem na nizu manifestacija predstavljala svoje proizvode i postizala nagrade i priznanja, a na nekima i u suradnji sa turističkom zajednicom: Dani Jabuka i Okusi jesen u Požegi, Božićni sajam, Bučijada u Ivanić Gradu u suradnji s Obitelji Grbić te u suradnji sa školom OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu - Nikolinje, Školski Božićni sajam, Dan škole.

Voditeljice zadruge s učenicima sudjeluju svake godine na Županijskoj smotri učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije, a tri godine za redom (od 2013. do 2015. godine) predstavljale su županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu, te 2016. godine u Zadru. U sklopu učeničke zadruge naša zadruga redovito sudjeluje u projektima vezanima za lokalnu zajednicu i uređenje okoliša (Zaklada za razvoj lokalne zajednice – Slagalica, Ministarstvo poduzetništva i obrta). Zadruga je 'osvajala' bespovratna sredstva za svoje projekte, među ostalim od Zaklade "Slagalica" tri puta, a 2017. godine od Zaklade Adris za izradu labirinta od lavande pod nazivom "Slavonska oaza lavande“. U sklopu dobivenih sredstava omogućena je kupnja uređaja za destilaciju čime zadruga započinje vlastitu proizvodnju eteričnog ulja lavande.

Od 2011. godine sudjelujemo u ekološko-edukativnom projektu Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pod nazivom Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u kojem naša škola osvaja novčane nagrade, a 2015. godine Zlatnu povelju za najljepši vrt Kontinentalne Hrvatske. Tijekom nastavne godine učenici također sudjeluju u uređenju i održavanju lijepog prostora oko škole različitim načinima rada kao što su sadnja, okopavanje, zalijevanje ili orezivanje biljaka u vrtu (aromatični vrt, kamenjar i ružičnjak), zatim čišćenjem vrtnog jezerca i brigom o vodenom okolišu. Ulaganjem dodatnih napora učenici uče poštivati svoj i tuđi uloženi trud i rad jer rezultati su uvijek vidljivi i isplativi.
Programi se financiraju od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture iz namjenskih sredstava 
Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.